Моя п'ятихвилинка ненависті до Мінздоху

Не завжди розумів фразу «Я люблю країну, але ненавиджу державу», але сьогодні настрій саме такий. Ненавиджу не ту державу, за яку боролися століттями мільйони українців. А мертвий бюрократичний механізм із синьо-жовтою символікою і знаком Тризуба.

Місяць тому Всеукраїнська громадська організація «Молодий Народний Рух» орендувала в управління майна комунальної власності Сумської міської ради невеличке приміщення для розміщення офісу. Під приміщенням є земельна ділянка, а отже нам треба сплатити земельний податок. Сума податку – близько 10 грн. за місяць. Курці за ці гроші навіть пачку сигарет купити не можуть. Але наповнення бюджету починається з малого, і ми зовсім не проти сплатити необхідну суму.

Сьогодні я пішов в ДПІ і м. Суми і де відбувся десь такий діалог:

-          Доброго дня, я хочу заплатити земельний податок.

-          Продиктуйте свій код… На жаль, ви у нас не зареєстровані як платник податків. Ви зможете заплатити податок тільки після того, як зареєструєтеся в нас.

-          Наша організація зареєстрована в Києві, тому саме там і зареєстрована як платник податків.

-          Оскільки ви арендуєте майно в Сумах, то також маєте зареєструватися як платник податків в ДПІ м. Суми.

-          Добре, а що для цього потрібно?

І тут я почув перелік всіх необхідних документів:

1. Копія паспорта (коду) наказу про призначення директора і бухгалтера
. (Зрозуміло, що бухгалтера в нас немає, а замість директора голова. Припускаю, що замість наказу може підійти ухвала З'їзду про обрання голови.)

2. Форма 1 ОПП + ставка по засновниках.
 (У формі міститься основна інформація про організацію. Адреса, КВЕД, контакти і т.п. Слід також розуміти, що засновники у громадській організації – це не засновники підприємства. Засновники ВГО МНР давно не є членами цієї організації і реально не мають до неї жодного відношення.)

3. Форма 20 ОПП
. (Погоджуюся. Тут заповнюються відомості про об'єкт оподаткування. У нашому випадку це земельна ділянка.)
4. Копія статутних документів. (Теж погоджуюся. В статуті прописані повноваження голови та осіб, які мають право представляти організацію в органах державної влади)

5. Угода про оренду нерухомого майна
 (Згоден. Тут все зрозуміло. В договорі вказана площа приміщення, а отже і земельної ділянки.)

6. Довідка зі статистики
 (В цій довідці міститься інформація про назву організації, код організації, її адресу і керівника).

7. Документ, що підтверджує державну реєстрацію
 (Виписка чи витяг з  Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.)

Ось тут УВАГА! У  ЄДР на сайті http://irc.gov.ua  міститься УСЯ інформація про будь-яку юридичну особу: її голова, її засновники, особи які мають право підпису, КВЕД, юридична адреса, контактна інформація, коли вона заснована, чи не перебуває в стадії припинення. Більше того, знаючи назву чи код організації КОЖЕН громадянин, навіть не будучи інспектором податкової може ці відомості з'ясувати. То навіщо ухвала З'їзду про обрання голови, форма 1 ОПП, довідка зі статистики? Навіщо мені нести виписку з ЄДР, якщо всю цю інформацію можна вільно знайти на сайті ЄДР? Навіщо увесь цей бюрократичний церемоніал?

Нагадую, все це для того, щоб отримати право заплатити 10 грн. до бюджету.

Я залишив емоційний запис в твіттері і з аканту Міндоходів @MRDofUkraine мені порадили викласти проблему. Ось я і зробив це.

У мене немає претензій до працівників ДПІ. Зі мною спілкувалися дуже ввічливо і професійно. У мене є претензії до самої системи, до механізму, до процедури. Я маю знаходити вільний від роботи час (моя громадська діяльність в МНР не оплачується), щоб збирати всі ці абсурдні документи з інформацією, яка є у вільному доступі. А інспектор має всі ці документи прийняти  і опрацювати. Я вважаю, що витрати на адміністрування податку на суму 10 грн. та мої зусилля коштують значно більше. Автори Порядку  обліку платників податків і зборів придумали купу роботи  інспектору, мені, а що від цього отримає бюджет Сумської міської ради? Копійки за великим рахунком. Тобто політико-територіальна організація суспільства під назвою «Україна» існує не заради народу, а заради самої себе. Бюрократія працює на бюрократію.

Я розумію, що своя держава — це завжди краще ніж чужа. Я розумію, що платити податки потрібно і що хтось їх має стягувати. Але таке враження, що податкове законодавство у нас писав Франс Кафка у стилі «театр абсурду».

Я розумію, що у нас немає іншого виходу, ніж виконати всі вимоги, передбачені Порядком. Звісно, це займе певний час і потребує певних зусиль. Ми не встигнемо стати на облік у строк 1 місяць з дня укладення угоди про оренду приміщення і будемо змушені заплатити штраф 170 грн. Ми не скупі і готові заплатити навіть більше за цей досвід. Адже колись ми виростемо і зростемо. Ми прийдемо до влади і зробимо нормальну податкову реформу.

В дорозі, коли їхатиму маршруткою Суми-Київ по необхідні документи, у мене буде вдосталь часу подумати над цим.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте